Muhallebili Çıtır Kadayıf Tarifi
Malzemeler (6-8 Kişilik):
- 1 paket tel kadayıf (400 gram)
- 200 gram tereyağı (eritilmiş)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilin
- 1 paket krem şanti (toz halinde)
Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı su
- 1,5 su bardağı toz şeker
- Birkaç damla limon suyu
Hazırlanışı:
1. Kadayıfın Hazırlanması:
- Tel kadayıfı elinizle veya bıçakla ufak parçalara ayırın.
- Eritilmiş tereyağını kadayıfın üzerine gezdirip iyice karıştırın.
- Tereyağlı kadayıfı, orta ateşteki tavada sürekli karıştırarak altın rengi alana kadar kavurun (yaklaşık 10-15 dakika).
- Kavrulan kadayıfı, ısıya dayanıklı bir borcama yayın ve üzerine dövülmüş cevizi serpiştirin.
2. Muhallebinin Yapımı:
- Bir tencereye süt, toz şeker, un ve nişastayı ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.
- Tencereyi orta ateşe alıp sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin (kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha).
- Ocaktan aldıktan sonra vanilini ekleyip karıştırın.
- Muhallebi biraz ılındıktan sonra, toz krem şantiyi ekleyip mikserle 2-3 dakika çırparak kabartın.
3. Şerbetin Hazırlanması:
- Su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın.
- Kaynadıktan sonra 10 dakika daha pişirip limon suyunu ekleyin, 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
- Şerbeti soğumaya bırakın.
4. Birleştirme ve Pişirme:
- Muhallebiyi, borcamdaki kadayıfın üzerine döküp düzeltin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra, soğumuş şerbeti üzerine gezdirin.
- Kadayıfı oda sıcaklığında şerbeti çekene kadar bekletin, ardından buzdolabında soğutun.
5. Servis:
- Soğuyan muhallebili kadayıfı dilimleyip servis yapın. İsteğe bağlı olarak üzerine tarçın serpebilirsiniz.
İpuçları:
- Kadayıfı kavururken yanmaması için sürekli karıştırın.
- Muhallebi soğudukça kıvamı koyulaşacağı için, borcama dökmeden önce çok katı olmamasına dikkat edin.
- Şerbet soğuk, kadayıf sıcakken dökülürse daha iyi çeker ve çıtır kalır.
|