Kadayifli Muhallebi TarifiBaşı başına vazgeçilmez bir lezzet olan kadayıfın muhallebiyle buluşup hafiflediği bu tarifi çok seviyorum. Bizim evde küçük büyük herkes tarafından çok sevilen bu nefis Muhallebili Kadayıf tarifini bizlerle paylaşan Ayşe Hanım'a çok teşekkürler. Malzemeler:Muhallebisi İçin:
Kadayifi İçin:
Yapılışı:Kadayıfı önceden bir buzdolabı poşetine koyup buzlukta dondurun ve poşette ezerek parçalayın ya da bir bıçakla tahta üzerinde kıyın. Büyük bir tavada tereyağını eritip kadayıfları aktarın ve orta ateşte kahverengi hal alana kadar sürekli karıştırarak kavurun. Fındıklarınız kavrulmamışsa kadayıfların rengi dönmeye başladıktan sonra, kavrulmuşsa en son ekleyip biraz daha kavurun. Toz şekeri ilave edip 1 dakika kadar daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın. Tabağa alıp soğumaya bırakın. Bu arada muhallebiyi pişirin: derin bir tencerede un ve toz şekeri tel çırpıcı ile karıştırıp azar azar süt ilave edin ve koyulaşana kadar karıştırarak orta ateşte pişirin. Ateşten alıp biraz ılındıktan sonra kremşantiyi ekleyip 4-5 dakika mikserle çırpın. Muhallebi iyice ılındıktan sonra yuvarlak cam kaba önce kavrulmuş fındıklı kadayıfın yarısını dökün. Muhallebinin tamamını yavaşça döküp düzeltin. Kalan kadayıfı da üzerine serpip buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis yapın. Kadayıf ve muhallebi sıcak olmasın, aksi halde kadayıfın kıtırlığı gider. İsterseniz kelepçeli kek kalıbında da yapabilirsiniz. Ekstra Bilgiler:Bu tarifi daha da zenginleştirmek isterseniz, muhallebinin üzerine çikolata sosu dökebilir veya meyve dilimleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kadayıfın kıtırlığını korumak için servisten hemen önce hazırlamak önemlidir. Eğer önceden hazırlamak zorundaysanız, kadayıfı ayrı bir kapta saklayıp, servis esnasında muhallebinin üzerine ekleyebilirsiniz. |
Bu tarifi ilk kez deneyecek biri olarak kadayıflı muhallebiyi yaparken en çok hangi noktaya dikkat etmeliyim? Özellikle kadayıfın kıtırlığını koruması için neler yapmalıyım? Ayrıca, muhallebiyi hazırlarken dikkat etmem gereken püf noktaları var mı?
Cevap yazMerhaba Avni,
Kadayifin Kıtırılığını Koruma
Kadayiflı muhallebiyi yaparken kadayıfın kıtır kalmasını sağlamak için öncelikle kadayıfı iyi bir şekilde kavurmanız gerekiyor. Kıtır kıtır bir doku elde etmek için kadayıfı tereyağı ile kavururken, altın sarısı rengini alana kadar kavurmaya dikkat edin. Ayrıca, kadayıfı pişirdikten sonra hemen muhallebinin üzerine dökmek yerine, biraz soğumasını beklemek de kıtırlığını korumaya yardımcı olacaktır.
Muhallebiyi Hazırlarken Dikkat Edilecek Noktalar
Muhallebiyi hazırlarken, sütü yavaş yavaş eklemek ve sürekli karıştırmak çok önemlidir. Böylece muhallebinin topaklanmadan pürüzsüz bir kıvam almasını sağlarsınız. Ayrıca, muhallebiyi pişirirken ateşin düşük olması, malzemelerin homojen bir şekilde karışmasını sağlayacaktır. Kıvamı için nişasta ve şekeri iyi bir şekilde erittiğinizden emin olun.
Son olarak, muhallebiyi kadayıfın üzerine dökerken dikkatli olun, böylece kadayıfın üzerine eşit şekilde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu noktalar, kadayıflı muhallebiyi daha lezzetli ve kıtır bir hale getirecektir.
Başarılar dilerim!