Damla Sakızlı Muhallebili Kadayıf Tarifi
Malzemeler (6-8 Kişilik):
- 1 paket tel kadayıf (yaklaşık 400 gram)
- 200 gram tereyağı (eritilmiş)
- 1 su bardağı toz şeker (kadayıf için)
- 1 çay bardağı su (kadayıf için)
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı damla sakızı (toz haline getirilmiş)
Üzeri İçin:
- Dövülmüş antep fıstığı veya file badem
Yapılışı:
1. Kadayıfın Hazırlanması:
- Tel kadayıfı elinizle veya bıçakla küçük parçalara ayırın.
- Eritilmiş tereyağını geniş bir tavada kızdırın.
- Kadayıfı tavaya ekleyip sürekli karıştırarak altın rengi alana kadar kavurun.
- 1 su bardağı şeker ve 1 çay bardağı suyu ekleyip karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.
- Kadayıfı, pişirme kabının tabanına ve kenarlarına bastırarak yayın. Soğumaya bırakın.
2. Muhallebinin Hazırlanması:
- Bir tencereye süt, şeker, un, nişasta ve yumurta sarısını ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.
- Tencereyi ocağa alıp orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Muhallebi kaynamaya başlayınca 1-2 dakika daha karıştırıp ocaktan alın.
- Toz haline getirilmiş damla sakızını ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
3. Birleştirme ve Soğutma:
- Soğuyan kadayıfın üzerine hazırladığınız muhallebiyi döküp düzeltin.
- Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra buzdolabında en az 3-4 saat bekletin.
4. Servis:
- Soğuyan kadayıfı dilimleyip servis tabağına alın.
- Üzerini dövülmüş antep fıstığı veya file bademle süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Kadayıfı çok yakmamaya dikkat edin, aksi halde acı bir tat oluşabilir.
- Damla sakızını havanda döverek toz haline getirebilirsiniz.
- Muhallebiyi sürekli karıştırarak topaklanmamasını sağlayın.
- Kadayıfı sıcakken muhallebiyi dökmeyin, eriyebilir.
|