Muhallebili balkabağı tatlısı nasıl hazırlanır?

Geleneksel tatlılarımıza modern bir dokunuş getiren muhallebili balkabağı tatlısı, hem göze hem damağa hitap eden nefis bir lezzet. Balkabağının doğal tatlılığı ve kremsi muhallebinin uyumuyla hazırlanan bu tatlı, özellikle sonbahar sofralarınızı şenlendirecek.

21 Kasım 2025

Muhallebili Balkabağı Tatlısı Tarifi


Malzemeler:


  • 1 kg balkabağı (çekirdekleri ve lifleri temizlenmiş)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker (muhallebi için)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (üzeri için)
  • 1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Hazırlanışı:


1. Balkabağının Hazırlanması:

  • Balkabağını ince dilimler halinde doğrayın.
  • Geniş bir tencereye dilimlenmiş balkabağını yerleştirin.
  • Üzerine 2 su bardağı toz şekeri ekleyin ve oda sıcaklığında 1-2 saat bekletin. Bu sürede balkabağı suyunu salacak ve şekerle karışacaktır.
  • Daha sonra tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte balkabağı yumuşayıncaya kadar pişirin. Yaklaşık 20-25 dakika yeterli olacaktır.
  • Pişen balkabağını bir kevgir yardımıyla süzün ve suyunu bir kenara ayırın (isterseniz bu suyu muhallebi yapımında kullanabilirsiniz).
  • Balkabağını püre haline getirin ve soğumaya bırakın.

2. Muhallebinin Hazırlanması:

  • Bir tencereye süt, un ve 1 su bardağı şekeri ekleyin.
  • Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Muhallebi topaklanmaması için sürekli karıştırmak önemlidir.
  • Muhallebi koyulaştığında tereyağını ve vanilyayı ekleyip birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra muhallebiyi soğumaya bırakın, ara sıra karıştırarak üzerinin kaymak tutmasını önleyin.

3. Tatlının Birleştirilmesi:

  • Soğuyan balkabağı püresini ve muhallebiyi bir kasede güzelce karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı servis kaselerine veya bir borcama paylaştırın.
  • Üzerini düzeltin ve buzdolabında en az 2-3 saat soğumaya bırakın.

4. Servis:

  • Soğuyan tatlıların üzerine dövülmüş ceviz veya fındık serpin.
  • İsteğe bağlı olarak tarçın da ekleyebilirsiniz.
  • Buzdolabından çıkarıp soğuk olarak servis yapın.

İpuçları:

  • Balkabağını pişirirken tencerenin dibinin tutmaması için ara sıra kontrol edin.
  • Muhallebiyi pişirirken sürekli karıştırmak topaklanmayı önler.
  • Tatlıyı gece boyunca buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Kadayıflı Muhallebi
Kadayıflı Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Editörün Seçtiği
Vanilyalı Muhallebi
Vanilyalı Muhallebi
Etimek Tatlısı
Etimek Tatlısı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Su Muhallebisi
Su Muhallebisi
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Sakızlı Muhallebi
Sakızlı Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Muhallebi Tarifi
Muhallebi Tarifi
;