Muhallebili yunan tatlısı nasıl yapılır, tarif nedir?

İnce yufka katmanları arasında kremalı muhallebi ve üzerinde parlak şerbetiyle Galaktoboureko, Akdeniz mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Hem göz alıcı görüntüsü hem de lezzet dengesiyle öne çıkan bu tatlı, evde basit malzemelerle hazırlanabilen otantik bir deneyim sunuyor.

22 Kasım 2025

Muhallebili Yunan Tatlısı (Galaktoboureko) Tarifi


Muhallebili Yunan tatlısı, Galaktoboureko olarak bilinen, ince yufka katmanları arasında kremamsı muhallebi ve üzeri şerbetle kaplı geleneksel bir tatlıdır. İşte evde kolayca yapabileceğiniz tarif:

Malzemeler (8-10 kişilik):


  • 6 adet yufka (ince hamur yaprakları)
  • 200 gram tereyağı (eritilmiş)

Muhallebi İçin:


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Şerbet İçin:

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu

Yapılışı:

1. Muhallebi Hazırlama:

  • Orta boy bir tencereye sütü alın. Toz şekeri ve irmiği ekleyip sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin.
  • Muhallebi kıvam alıp göz göz olmaya başlayınca, ocaktan alıp biraz soğumaya bırakın.
  • Ayrı bir kapta yumurtaları çırpın, ılık muhallebiye yavaş yavaş ekleyerek karıştırın (yumurtaların kesilmemesi için).
  • Vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın, kenara alın.

2. Yufka Katmanlarını Hazırlama:

  • Fırın kabınızı yağlayın. Eritilmiş tereyağını bir fırça yardımıyla yufkaların üzerine süreceksiniz.
  • 3 adet yufkayı kabın tabanına serpin, her bir yufkayı tereyağı ile yağlayın ve kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirin.

3. Muhallebiyi Yerleştirme:

  • Hazırladığınız muhallebiyi yufkaların üzerine dökün ve eşit şekilde yayın.

4. Üst Katmanları Ekleyin:

  • Kalan 3 yufkayı muhallebinin üzerine serpin, her birini tereyağı ile yağlayın. Kenarları içe katlayarak kapatın.

5. Pişirme:

  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri altın rengi alana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

6. Şerbet Hazırlama:

  • Tatlı pişerken, şerbet için şeker ve suyu bir tencereye alın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 10 dakika daha kaynatın, soğumaya bırakın.

7. Şerbeti Dökme:

  • Tatlıyı fırından çıkarır çıkarmaz, soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında bekletin.

8. Servis:

  • Tatlıyı en az 2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun!

İpucu:

  • Yufkaların kurumaması için üzerini nemli bir bezle örtebilirsiniz. Şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması önemlidir, böylece şerbeti daha iyi çeker.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Kadayıflı Muhallebi
Kadayıflı Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Editörün Seçtiği
Vanilyalı Muhallebi
Vanilyalı Muhallebi
Etimek Tatlısı
Etimek Tatlısı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Su Muhallebisi
Su Muhallebisi
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Sakızlı Muhallebi
Sakızlı Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Muhallebi Tarifi
Muhallebi Tarifi
;