Sakızlı Muhallebili Kadayıf Tarifi
Malzemeler:
- 1 paket tel kadayıf (400 gram)
- 250 gram tereyağı (eritilmiş)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
Muhallebisi İçin:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı sakız muhallebi tozu (veya 1 paket krem şanti ile 1 çay kaşığı damla sakızı tozu)
Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- Birkaç damla limon suyu
Yapılışı:
1. Kadayıfın Hazırlanması:
- Tel kadayıfı elinizle veya bıçakla küçük parçalara ayırın.
- Eritilmiş tereyağını bir tavada kızdırın, kadayıfı ekleyip sürekli karıştırarak altın rengi alana kadar kavurun.
- Kavrulan kadayıfı, yağlanmış bir fırın tepsisine veya borcama yayın ve üzerine dövülmüş cevizi serpiştirin.
2. Muhallebinin Yapımı:
- Bir tencereye süt, toz şeker, un ve nişastayı ekleyip çırpma teli ile pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
- Göz göz olup koyulaşınca ocaktan alın, vanilin ve sakız muhallebi tozunu ekleyip karıştırın (damla sakızı kullanıyorsanız, önce az sütle ıslatıp eritin).
- Muhallebiyi, kadayıfın üzerine dökün ve bir spatula ile düzeltin.
3. Şerbetin Hazırlanması:
- Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatın, 10-15 dakika kıvam alana kadar pişirin.
- Limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
4. Pişirme ve Servis:
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, kadayıf ve muhallebi üstü hafif kızarana kadar 20-25 dakika pişirin.
- Fırından çıkarın ve soğuk şerbeti üzerine gezdirerek dökün.
- Oda sıcaklığında şerbeti çekene kadar bekletin, buzdolabında soğutup servis yapın.
İpuçları:
- Kadayıfı çok kavurmamaya dikkat edin, yoksa sertleşebilir.
- Şerbet soğuk, kadayıf sıcak olursa daha iyi emilir.
- Damla sakızı aroması için, tozu az sütle eritip muhallebiye ekleyin.
|