Oktay Usta'nın Sade Muhallebisi Tarifi
Malzemeler:
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday)
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya şekeri (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Derin bir tencereye süt, toz şeker, un ve nişastayı ekleyin. Hepsi oda sıcaklığında olmalı.
- Malzemeleri bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Topaklanma olmamasına dikkat edin.
- Tencereyi orta ateşe alın ve sürekli karıştırarak muhallebiyi pişirmeye başlayın. Karıştırmazsanız dibi tutabilir.
- Muhallebi kaynamaya başlayıp koyulaştığında, 5-6 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin. Bu süre muhallebinin kıvamı için önemli.
- Altını kapatın ve içine vanilin ile tereyağını ekleyip karıştırın. Vanilya şekeri kullanacaksanız bu aşamada ilave edin.
- Muhallebiyi kaselere veya bir tepsiye dökün. Üzerini bir spatula ile düzeltin.
- Muhallebiyi oda sıcaklığında soğutmaya bırakın. Daha sonra buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
- Servis yapmadan önce isteğe bağlı olarak tarçın, hindistan cevizi veya rendelenmiş çikolata serpebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Muhallebiyi sürekli karıştırmak, topaklanmayı önler ve pürüzsüz bir kıvam sağlar.
- Muhallebi çok katı olursa, bir miktar sıcak süt ekleyip karıştırarak kıvamını ayarlayabilirsiniz.
- Soğuduktan sonra muhallebinin üzeri film tutabilir. Bunu önlemek için soğurken üzerini streç filmle kapatabilirsiniz.
- Oktay Usta'nın tarifinde genellikle tereyağı kullanılır, bu muhallebiye lezzet ve parlaklık katar.
Bu tarifle, Oktay Usta'nın nefis sade muhallebisini evinizde kolayca yapabilirsiniz. Afiyet olsun! |