Saray muhallebisi çikolata sosu ile nasıl yapılır?

Osmanlı saray mutfağının zarif lezzetlerinden biri olan saray muhallebisi, çikolata sosuyla buluştuğunda ortaya hem geleneksel hem de modern bir tat çıkıyor. Kremalı dokusu ve hafif yapısıyla öne çıkan bu tatlı, özel günlerde veya günlük öğünlerde rahatlıkla hazırlanabilecek pratik bir seçenek sunuyor.

22 Kasım 2025

Saray Muhallebisi ve Çikolata Sosu Tarifi


Saray muhallebisi, Osmanlı mutfağından gelen hafif, kremalı ve sütlü bir tatlıdır. Çikolata sosu ile birleştiğinde hem geleneksel hem de modern bir lezzet sunar. İşte evde kolayca yapabileceğiniz saray muhallebisi ve çikolata sosu tarifi:

Saray Muhallebisi Malzemeleri


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta (mısır veya buğday nişastası)
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket krem şanti (toz halinde, su ile hazırlanmış)

Çikolata Sosu Malzemeleri


  • 100 gram bitter çikolata (küçük parçalara bölünmüş)
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe bağlı, tatlılık için)

Saray Muhallebisi Yapılışı

  • Bir tencereye süt, toz şeker, un ve nişastayı ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Karışım koyulaşıp kaynamaya başlayınca, 2-3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Muhallebi kaynayınca, ocaktan alın ve vanilini ekleyip karıştırın. Ardından tereyağını ilave edin ve eriyene kadar karıştırın.
  • Muhallebiyi ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra, hazırladığınız krem şantiyi ekleyin ve bir spatula ile yavaşça karıştırarak homojen bir kıvam almasını sağlayın.
  • Muhallebiyi kaselere veya bir servis kabına paylaştırın. Üzerini düzleştirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında en az 2-3 saat bekletin.

Çikolata Sosu Yapılışı

  • Küçük bir tencereye sütü ekleyin ve orta ateşte ısıtın. Süt kaynamaya başlayınca, ocaktan alın.
  • Isınmış sütün içine bitter çikolata parçalarını ekleyin ve çikolata eriyene kadar karıştırın.
  • Tereyağını ve isteğe bağlı olarak toz şekeri ekleyip karıştırarak sosun kıvam almasını sağlayın. Sosun biraz soğumasını bekleyin.

Servis Önerisi

  • Buzdolabında soğuyan saray muhallebisinin üzerine, ılık veya soğutulmuş çikolata sosunu gezdirin. İsteğe bağlı olarak fındık, ceviz veya hindistan cevizi rendesi ile süsleyerek servis yapın.

Püf Noktaları

  • Muhallebiyi pişirirken sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin.
  • Krem şantiyi muhallebi tamamen soğumadan eklemeyin, aksi halde eriyebilir.
  • Çikolata sosunu çok sıcak servis etmeyin, muhallebinin kıvamını bozabilir.

Bu tarifle, misafirlerinize veya ailenize nefis bir tatlı sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Kadayıflı Muhallebi
Kadayıflı Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Böğürtlenli Muhallebi
Editörün Seçtiği
Vanilyalı Muhallebi
Vanilyalı Muhallebi
Etimek Tatlısı
Etimek Tatlısı
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Su Muhallebisi
Su Muhallebisi
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Çilek Soslu Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri
Sakızlı Muhallebi
Sakızlı Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Vişne Soslu Muhallebi
Muhallebi Tarifi
Muhallebi Tarifi
;